Adresat
Szkolenie jest kierowane do wszystkich firm w tzw. łańcuchu powstawania żywności - uczestniczących w procesie zwanym od pola do stołu.
Firmy, do których kierowane jest szkolenie to nie tylko producenci żywności, ale także firmy produkujące dodatki, firmy świadczące usługi dla sektora spożywczego.
Korzyści dla uczestników
• Zapoznanie z najważniejszymi, najnowszymi przepisami krajowymi i UE dotyczących bezpieczeństwa żywności,
• Umiejętność interpretacji przepisów jw. z punktu widzenia organów nadzoru,
• Umiejętność implementacji przepisów jw. w celu poprawienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
• Zapoznanie z wymaganiami wdrożenia systemu HACCP i jego funkcjonowania w praktyce.
Przegląd tematów
Program szkolenia
1. Aktualne podstawy prawne implementacji systemu HACCP - prezentacja nowości legislacyjnych,
2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia,
3. Budowa systemu HACCP - implementacja najnowszych przepisów,
4. Zrozumieć HACCP
• Czym jest plan HACCP?
• Ryzyko,
• CCP,
• Procedury monitorujące,
• Walidacja i weryfikacja z planem HACCP,
• Dokumentacja.
Metody pracy
Szkolenie jest warsztatem, gdzie szereg ćwiczeń dotyczy identyfikowania procesów zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz zrozumienia pojęć - zagrożenie i ryzyko.
Czas prowadzenia warsztatów
Czas prowadzenia warsztatów wynosi 8 godzin.
Szkolenia prowadzimy na terenie całej Polski!
Jeśli chcesz poznać dokładniejszą ofertę:
- skierowaną dla Twojego województwa
- dostosowaną do Twoich potrzeb